აპოხტის ხინკალი
ქართული სამზარეულო

ინგრედიენტები :
ტკბილი სიმინდი ანდუი აჯიკა ტკბილი მდოგვი სურგუნი

სა­ქარ­თვე­ლოს კულ­ტუ­რუ­ლი მემ­კვიდ­რე­ო­ბის დაც­ვის ეროვ­ნუ­ლი სა­ა­გენ­ტოს მიერ 2022 წლის 30 დე­კემ­ბერს გამოცემული ბრძანების მიხედვით, აპოხ­ტის, წი­ბო­სა და აპოხ­ტის ხინ­კლის დამ­ზა­დე­ბი­სა და გა­მო­ყე­ნე­ბის ტრა­დი­ციას არა­მა­ტე­რი­ა­ლუ­რი ძეგლის სტა­ტუ­სი მი­ე­ნი­ჭა. გიზიარებთ აპოხტის ხინკლის რეცეპტს.

      იგრედიენტები

 

  • ფქვილი - 1 კგ
  • წყალი - 500 მლ
  • აპოხტი - 1 კგ
  • ნიორი
  • შავი პილპილი

                                                              მომზადების წესი

წყალში ჩავყაროთ მარილი, დავამატოთ კვერცხი, ფქვილი და კარგად მოვზილოთ (ცომი უნდა მოვზილოთ მაგარი), ცომს ვყოფთ მომცრო გუნდებად, ვშლით ჩვეულებრივად ხინკლის ცომის სისქეზე და დანით ვჭრით ოთხკუთხედ ნაჭრებად, ისეთ ზომებად რომ პატარა, დაახლოებით პილმენების ხელა ხინკლები გამოვიდეს. ვდებთ აპოხტის რამდენიმე პატარა ნაჭერს და ვახვევთ, ისე რომ ღია დარჩეს პატარა ,,პირი''. მომზადებული ხინკლები მოვხარშოთ მარილიან წყალში. მოხარშული ხინკლები ამოვაწყოთ სასურველ ჭურჭელზე, მოხარშულს ზემოდან მოვასხათ კარაქში ან ერბოში მომწვარი ხახვი. (ამ ხინკალთან აუცილებლად მიაქვთ სუფრაზე ნიორწყალი, შავი პილპილი და კარგი არაყი).

შიგთავსის მომზადება:

 

აპოხტი არის დამარილებული და გამომშრალი ხორცი, რომელსაც მესხეთის სოფლებში თითქმის ყველა ოჯახი ამზადებს ზამთარში. აპოხტი დავჭრათ წვრილ ნაჭრებად (დაახლოებით ქიშმიშის ზომებად), მოვაყაროთ დანაყილი ნიორი, შავი პილპილი და კარგად ავურიოთ.

გემრიელად მიირთვით